E. Lucas

foto E. Lucas
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Zeeofficier die minister van Marine was in het eerste kabinet-Thorbecke. Bleef liefst zeventig jaar in marinedienst en eindigde zijn loopbaan als luitenant-admiraal. Ook zijn vader was een bekend zeeofficier. Vertrouweling van de koning. Hij droeg bij de inhuldiging van Willem III de rijksstandaard. Thorbecke had liever zijn medestander in de Tweede Kamer Ter Bruggen Hugenholtz als minister gehad, maar dit werd door de koning verhinderd. Lucas, die ondanks zijn band met de koning vaak te maken had met diens barse uitvallen, trad na anderhalf jaar af.

technocraat
in de periode 1849-1851: minister

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.