A.E.M. (Bob) Duynstee M.Econ.Sc

foto A.E.M. (Bob) Duynstee M.Econ.Sc
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Beeldbank Nationaal Archief

Conservatieve katholieke econoom afkomstig uit Welters Katholiek Nationale Partij (KNP). Zoon van een industrieel en kleinzoon van een Tweede Kamerlid. Speelde na studie in Ierland en een loopbaan in het internationale bedrijfsleven een bescheiden rol in de KVP-Tweede Kamerfractie, waarvan hij in 1956 op zijn vijfendertigste deel ging uitmaken. In 1967 niet herkozen zijnde, was hij wel beschikbaar om staatssecretaris voor de Luchtmacht te worden in het kabinet-De Jong.

KVP
in de periode 1956-1971: lid Tweede Kamer, staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Anthony Ernst Mary (Bob)

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 24 december 1920

overlijdensplaats en -datum
Maastricht, 9 mei 2014

2.

Partij/stroming

partij(en)
  • KNP (Katholiek Nationale Partij), tot 1955
  • KVP (Katholieke Volkspartij), vanaf 1955

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • hoofd bureau Scandinavische landen, OEES (Organisatie Europese Economische Samenwerking), van 1948 tot 1952
  • hoofd bureau Internationale Coöperatie, dienst Buitenlandse Betrekkingen, KLM (koninklijke Luchtvaart Maatschappij), van 1952 tot 1956
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 3 juli 1956 tot 22 februari 1967
  • staatssecretaris van Defensie (belast met aangelegenheden betreffende de Koninklijke Luchtmacht), van 28 april 1967 tot 6 juli 1971

4.

Nevenfuncties

  • lid Defensiecommissie, omstreeks 1962 tot april 1967
  • voorzitter Vereniging "Nederland-Ierland"

afgeleide functies, presidia etc.
  • lid Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie, van januari 1962 tot mei 1967
  • lid Commissie onderzoek (defensie)materieel aanschaffingsbeleid (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 20 september 1962 tot juni 1963

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als parlementariër
  • Was woordvoerder luchtvaartzaken van de KVP-fractie en voerder verder geregeld het woord over defensie en NAVO- en Oost-West-aangelegenheden. Hield zich ook bezig met landbouw en visserij.

opvallend stemgedrag (0/5)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.


als bewindspersoon (beleidsmatig)
  • Verdedigde in 1967 samen met minister Den Toom het besluit tot aanschaf van 105 straaljagers van het type Northrop-F5

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Baarde enige opzien door een interview dat hij in 1969 aan 'Het Parool' gaf, waarin hij zorgen uitte over het toekomstige defensiebeleid. Hij vreesde dat het in evenwicht houden van middelen en uitgaven het noodzakelijk zou maken dat Nederland enkele NAVO-taken moest afstoten. Zijn opvatting week af van die van minister Den Toom.

uit de privésfeer
  • Als student in Ierland gaf hij in augustus 1940 gehoor aan de oproep van de Nederlandse regering en werd hij in Engeland opgenomen in de Prinses Irene Brigade. Na een zeer gebrekkige opleiding werd hij in 1941 met nog 92 andere Nederlanders verscheept met de Louis Pasteur en later de Lady Nelson naar Canada en van daar via Bermuda, Sint Maarten, Barbados, Trinidad en Brits Guyana naar Suriname. Werd als soldaat ingeschakeld bij de bewaking van geïnterneerde Duitsers en uit Nederlands-Indië afkomstige NSB'ers en anderen. Klom op tot sergeant en was eind 1944 terug in West-Europa. Vierde zijn 21ste verjaardag op een Indiaans feest in de jungle van Suriname.

verkiezingen
  • Was in 1967 negende op de KVP-kandidatenlijst in de kieskring Maastricht en werd niet herkozen
  • Was in 1971 tiende op de KVP-kandidatenlijst in de kieskring Maastricht en werd niet gekozen

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.