J. Enslie

foto J. Enslie
bron: Gemeentearchief Den Haag

Marineofficier uit een oorspronkelijk Engelse familie, die in 1852 E. Lucas opvolgde als minister van Marine in het eerste kabinet-Thorbecke. Ging na de Aprilbeweging over naar het kabinet-Van Hall/Donker Curtius, maar werd in 1854 door de liberalen, die weinig vertrouwen in zijn beleid hadden, ten val gebracht. Was voor hij minister werd commandant op diverse schepen en korte tijd directeur van de Marine in Den Helder.

technocraat
in de periode 1851-1854: minister

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornaam

James

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Dordrecht, 26 december 1795

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 3 juli 1877

3.

Hoofdfuncties/beroepen (3/5)

 • directeur van Marine te Willemsoord, van 1 mei 1851 tot 1 november 1851
 • minister van Marine, van 1 november 1851 tot 16 december 1854
 • gepensioneerd, vanaf 30 juni 1855

officiersrangen (2/6)
 • schout-bij-nacht, van 1 februari 1851 tot 29 juli 1854
 • vice-admiraal, van 29 juli 1854 tot 1 juli 1855

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig)
 • Stelde in 1852 een commissie in om vraagpunten over het zeewezen van de staat te onderzoeken. De commissie kwam onder voorzitterschap van prins Hendrik.
 • Onder het eerste kabinet-Thorbecke en daarna het kabinet-Van Hall/Donker Curtius werd door hem de opleiding der adelborsten aan boord ingesteld, waaruit later het Instituut der Marine te Willemsoord voortkwam.

als bewindspersoon (wetgeving)
 • Bracht in 1854 de wet inzake enige veranderingen in het bestraffen van misdrijven door het krijgsvolk te water gepleegd, waarbij onder meer het kielhalen werd afgeschaft

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Nadat op 11 december 1854 de Tweede Kamer de begroting van Marine met 36 tegen 25 stemmen had verworpen, nam hij ontslag. De Tweede Kamer stelde hem verantwoordelijk voor het verval van de marine. Tot de tegenstemmers behoorden veel liberalen, onder wie Thorbecke, maar ook antirevolutioniaren en conservatieven, zoals Kien, Baud en Taets van Amerongen.

uit de privésfeer
 • De familie Enslie was oorspronkelijk van Engelse afkomst
 • Was betrokken bij gevechtshandelingen in Nederlands-Indië

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.