Mogelijke kandidatuur Plasterk voor premierschap ter discussie

zondag 19 mei 2024, 15:01

DEN HAAG (PDC) - Het wordt steeds meer de vraag of Ronald Plasterk wel naar voren kan worden geschoven als nieuwe premier. Hij zou de kandidaat van de PVV zijn. Die twijfel komt door de discussie over de patentenkwestie, waarbij Plasterk door verkoop van een bedrijf vele miljoenen verdiende, zonder dat AmsterdamUMC daarvan meeprofiteerde. Eind vorige week deed een advocaat bovendien aangifte van valsheid in geschrifte bij de patentaanvrage.

In maart dit jaar publiceerde NRC over de kwestie, waarbij Plasterk in samenwerking met een wetenschapper van AmsterdamUMC patenten verwierf voor een kankerbehandeling. Met verkoop van het bedrijf waar de patenten waren ondergebracht, verdiende Plasterk € 32 miljoen en kwam er geen toepassing van een nieuwe behandelmethode.

Naast een toch al wat verstoorde verhouding met NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt zorgt de affaire voor steeds meer vragen over een eventueel premieschap voor Plasterk. Of excuses van Plasterk aan Omtzigt over uitlatingen over gebruik van de dienstauto van de informateur en een gesprek tussen beiden de lucht hebben geklaard, is onduidelijk. Vandaag riep oud-informateur Johan Remkes Plasterk op zich terug te trekken.

Bronnen: NRC, NOS, WNL