Adviezen fractievoorzitters: formeer over rechts

woensdag 28 februari 2024, 20:11
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Na gesprekken van informateur Kim Putters met de fractievoorzitters liggen er nu (openbare) adviezen over de verdere richting van de formatie.

De meeste fractievoorzitters willen een formatie over rechts, waarbij PVV, VVD, NSC en BBB het voortouw moeten nemen. GL-PvdA, D66, SP spraken zich daarvoor uit. Alleen JA21 vindt dat ook al een eventuele minderheidsvariant of extraparlementaire vorm mag worden onderzocht. De meeste fractievoorzitters kiezen voor een gewoon meerderheidskabinet.

CDA en ChristenUnie vinden dat ook andere meerderheidsvarianten moeten worden onderzocht. Volt is tegen deelname van de PVV. Alleen FVD pleit voor een zaken- of kenniskabinet (extraparlementair).

Eerder heeft VVD-leider Dilan Yesilgöz aangegeven dat de VVD bereid is deel te nemen aan een rechts, eventueel extraparlementair kabinet (zonder strakke binding). NSC kiest voor een minderheidskabinet of extraparlementair kabinet. Pieter Omtzigt heeft herhaald dat NSC niet zal deelnemen aan een kabinet met de PVV.

De ronde die nu heeft plaatsgevonden lijkt sterk op de consultaties door de Koning(in) vóór 2012. Die vonden toen als regel op de dag na de verkiezingen plaats, waarna een (in)formateur werd aangewezen. Inmiddels zitten we op de 79ste dag.

Bronnen: NOS, NRC