Oud-premier Van Agt op 93-jarige leeftijd overleden

vrijdag 9 februari 2024, 11:21

DEN HAAG (PDC) - Maandag 5 februari is op 93-jarige leeftijd Dries van Agt overleden. Hij leidde tussen 1977 en 1982 als minister-president drie kabinetten van verschillende samenstelling. Van Agt was tevens de eerste politieke leider van het CDA.

De jurist Van Agt werd jong hoogleraar in Nijmegen en was actief in de KVP. Namens die partij werd hij in 1971 minister van Justitie in het kabinet-Biesheuvel. Die post vervulde hij ook in het kabinet-Den Uyl, waarvan hij tevens vicepremier was. Er ontstond toen echter steeds meer een verwijdering met de progressieven. In 1976 werd hij lijsttrekker van het CDA. Na een lange formatie werd Van Agt in december 1977 premier van een kabinet met de VVD (Van Agt I).

Door de verkiezingsuitslag gedwongen kwam er in 1981 een kabinet van CDA, PvdA en D66 (Van Agt II), dat echter snel viel. Van Agt leidde daarna een interimkabinet (CDA, D66) en was toen tevens minister van Buitenlandse Zaken. Kort na de verkiezingen van 1982 trok hij zich terug voor voortzetting van zijn premierschap.

Na een betrekkelijk korte periode als commissaris van de Koningin in Noord-Brabant werd Van Agt EU-ambassadeur in Japan en de VS. In zijn laatste jaren maakte hij zich sterk voor de Palestijnse zaak.

Van Agt was met Den Uyl en Wiegel één van de beeldbepalende politici in de Nederlandse politiek van de jaren zeventig. Ter rechterzijde genoot hij grote populariteit, mede door zijn soms onconventionele optreden en zijn gestileerde taalgebruik.

Bronnen: NOS, biografisch archief PDC