Gom van Strien (PVV) stapt op als verkenner

maandag 27 november 2023, 10:45

DEN HAAG (PDC) - Verkenner Gom van Strien (PVV) legt zijn taken als verkenner per direct neer. Dat laat hij weten in een verklaring waarbij hij ingaat op de "ontstane onrust" rond zijn persoon n.a.v. berichtgeving over fraude-aangifte door zijn vorige werkgever: "Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken."

Van Strien werd op vrijdag aangesteld als verkenner in de kabinetsformatie. Op zondag gaf hij nog aan vandaag gewoon te starten als verkenner. Hij zou vandaag de eerste gesprekken voeren met lijsttrekkers Geert Wilders (PVV), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yesilgöz (VVD) en Rob Jetten (D66). De lijsttrekker van NSC, Pieter Omtzigt, zou vanwege praktische redenen morgen pas op gesprek gaan bij de verkenner.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp schrijft in een verklaring dat "het vervelend is om de verkenningsfase zo te starten", maar dat het "tegelijkertijd belangrijk is dat de verkenningsfase zorgvuldig en adequaat verloopt". Het is nu aan Wilders, de lijsttrekker van de grootste partij (PVV), om een nieuwe verkenner voor te dragen.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie, NOS, NRC