PVV presenteert verkiezingsprogramma met titel 'Nederlanders weer op 1'

maandag 18 september 2023, 9:15

DEN HAAG (PDC) - De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft afgelopen zaterdag haar verkiezingsprogramma Nederlanders weer op 1 gepresenteerd. De partij omschrijft het programma als 'sociaal en rechts': 'Hard op immigratie en law and order, maar sociaal op koopkracht en zorg.'

In een interview met de NOS gaf partijleider Wilders aan dat er wat scherpe kantjes van zijn afgehaald wat betreft de toon van het programma ten opzichte van 2021, maar dat de inhoud nauwelijks gewijzigd is ten opzichte van vorige programma's. Zo bevat het programma veel bekende PVV-standpunten, waaronder een verbod op het dragen van hoofddoekjes in overheidsgebouwen, het stoppen van de uitgaven aan klimaatmaatregelen, het afschaffen van kunst- en cultuursubsidies, en een exit uit de Europese Unie (Nexit). Ook wil de partij TBS afschaffen.

Verder is het voor de PVV traditioneel belangrijke onderwerp asiel en immigratie nog altijd het eerste thema dat aangehaald wordt in het verkiezingsprogramma. Op dit gebied pleit de partij onder andere voor een algehele asielstop.

Het begrip 'bestaanszekerheid' krijgt in het PVV-programma ook ruim de aandacht. De partij zegt bestaanszekerheid te willen herstellen door een pakket aan koopkrachtmaatregelen. Onder deze maatregelen vallen onder meer het verlagen van de BTW op boodschappen tot 0%, het verlagen van sociale huur, het verhogen van het minimumloon en het afschaffen van het eigen risico in de zorg.

Bron: NOS, PVV