Kamerleden alsnog gekort op salaris vanwege neveninkomsten

dinsdag 15 augustus 2023, 14:00

DEN HAAG (PDC) - Meerdere Kamerleden die hun neveninkomsten niet voor de wettelijke deadline hebben gemeld bij de Belastingdienst worden alsnog gekort op hun salaris, zo blijkt uit een onderzoek van BNR Nieuwsradio. Het gaat om Gidi Markuszower (PVV), Thierry Baudet (FVD) en Roelof Bisschop (SGP).

Een 'gewoon' Tweede Kamerlid ontvangt een jaarlijkse schadeloosstelling van ruim 124.000 euro. Het is Kamerleden toegestaan bij te verdienen naast hun Kamerlidmaatschap. Indien deze neveninkomsten meer dan 14 procent van de schadeloosstelling bedragen, wordt een Kamerlid gekort op zijn of haar loon. Dit kan oplopen tot een maximale korting van 35 procent van de schadeloosstelling. Om hier zicht op te houden zijn Kamerleden verplicht hun neveninkomsten jaarlijks te melden bij de Belastingdienst.

De meeste Kamerleden die de deadline hebben gemist, hebben neveninkomsten die binnen de 14 procent van de schadeloosstelling vallen. Hierdoor zullen zij niet gekort worden op hun salaris. Baudet (FVD) moet als enige het maximale bedrag van zo'n 40.000 euro terugbetalen, omdat hij bij het aangeven van zijn neveninkomsten niet het exacte bedrag heeft aangegeven.

Bron: BNR Nieuwsradio