Kabinet-Rutte IV valt over maatregelen tegen asielinstroom

vrijdag 7 juli 2023, 22:40

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet-Rutte IV is gevallen. De vier coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) zijn het niet eens geworden over een pakket maatregelen om de asielinstroom te beperken. Vanavond nog zal Mark Rutte schriftelijk het ontslag aanbieden van het gehele kabinet aan de koning.

Het kabinet heeft lang onderhandeld over de asielmaatregelen. De laatste dagen voerde de VVD de druk op. Rutte legde volgens verschillende bronnen een nieuwe eis op tafel, waarbij gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen beperkt zou worden. Dit was voor D66 en de ChristenUnie een onaanvaardbare eis.

In een persconferentie lichtte premier Rutte de kabinetsval toe: "Er is niet één partij die de stekker uit het kabinet heeft getrokken. Het was een beslissing van alle vier de partijen samen.(...) Een kabinetsval is nooit goed, maar het is ook atijd moeilijk in een coalitieland als Nederland."

Het kabinet zal in zijn huidige vorm in demissionaire status blijven zitten. Naar verwachting zullen er in november Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden. Het kabinet-Rutte IV kwam tot stand na de langste kabinetsformatie uit de Nederlandse geschiedenis en trad op 10 januari 2022 aan.