Tweede Kamer wijzigt regels parlementair onderzoek en parlementaire ondervraging

vrijdag 7 juli 2023, 15:00
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Parlementaire ondervragingen zullen voortaan 'beknopte parlementaire enquêtes' gaan heten. Dat besloot de Tweede Kamer op donderdag 6 juli tijdens de laatste vergadering voor het reces. De wijziging is het gevolg van een tijdelijk experiment met de parlementaire ondervraging, dat in 2016 werd gestart voor een periode van vijf jaar en twee keer met een jaar werd verlengd.

De parlementaire ondervraging was een tussenvorm tussen het lichtere parlementaire onderzoek en de parlementaire enquête. Cruciaal bij de parlementaire ondervraging was dat getuigen net als bij de enquête wél verplicht waren te verschijnen en onder ede gehoord werden. Aan een parlementaire ondervraging hoefde echter geen uitgebreid dossieronderzoek vooraf te gaan, wat bij de enquête wel het geval is. Volgens de evaluatiecommissie bleek deze tussenmogelijkheid een waardevolle aanvulling op de controlemogelijkheden van de Kamer.

De beknopte parlementaire enquête wordt in de nieuwe regeling gedefinieerd als een parlementair onderzoek met een beknopte onderzoeksvraag. Ook is er in de beknopte parlementaire enquête een mogelijkheid om getuigen of deskundigen onder ede te horen en is het een permanent instrument van de Tweede Kamer geworden.

Bron: Tweede Kamer