Renske Leijten (SP) vertrekt na 17 jaar als Tweede Kamerlid

zaterdag 1 juli 2023, 13:35

DEN HAAG (PDC) - Komende dinsdag neemt Renske Leijten afscheid als lid van de Tweede Kamer voor de SP. Zij wil zich na 17 jaar in de Haagse politiek op andere wijze gaan bezighouden met de democratie.

De nu 44-jarige Renske Leijten werd in november 2006 Tweede Kamerlid, nadat zij daarvoor voorzitter van jongerenorganisatie ROOD en fractiemedewerker was geweest. Zij hield zich aanvankelijk bezig met jongerenbeleid en werd in 2010 woordvoerder zorg. Daarna was zij onder meer financieel woordvoerder en woordvoerder Europese zaken.

Met veel toewijding en energie zette zij zich in voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal, nadat zij eerder - met anderen - de aandacht op die affaire had gevestigd. Verder bracht zij wetgeving tot stand over verbetering van de thuiszorg. Recentelijk verdedigde Renske Leijten een (nieuw) initiatiefwetsvoorstel over invoering van het correctief referendum.

Komende woensdag wordt Nicole Temmink, die nu fractiemedewerker van de SP en van Leijten is, geïnstalleerd als nieuw Tweede Kamerlid.

Bronnen: NOS, SP