Eén PVV- en één GroenLinks-kandidaat met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer

donderdag 1 juni 2023, 17:15

DEN HAAG (PDC) - Uit de officiële uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen, die de Kiesraad vandaag presenteerde, blijkt dat twee personen door voorkeurstemmen in de Eerste Kamer zullen komen. Het gaat om Roel van Gurp (GroenLinks) en Ilse Bezaan (PVV). Zij stonden lager op de kandidatenlijst dan het aantal zetels dat aan hun partijen werd gegeven.

Van Gurp stond als negende op de lijst voor GroenLinks (7 zetels). Ilse Bezaan stond op de zesde plek voor de PVV (4 zetels). Bij de vorige verkiezingen was zij ook al één van de toen vier Kamerleden die op basis van voorkeurstemmen plaatsnamen in de Eerste Kamer.

De voorkeursdrempel lag dit keer op 2387 stemmen. Van Gurp wist 2390 stemmen te behalen, zo blijkt uit het proces-verbaal van de Kiesraad. Met 4253 voorkeurstemmen kreeg Bezaan zelfs meer stemmen dan Marjolein Faber, die lijsttrekker was voor de PVV. In totaal wisten negentien personen de voorkeursdrempel te behalen. Zeventien van hen stonden al hoog genoeg op de lijst om een plek in de Eerste Kamer te bemachtigen.

Bron: Kiesraad