Kabinetsreactie op rapport gaswinning: 22 miljard voor Groningen en Noord-Drenthe

dinsdag 25 april 2023, 16:30

DEN HAAG (PDC) - Vandaag presenteerden staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief en premier Mark Rutte in het Groningse Garmerwolde de kabinetsreactie op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (PEGAS). De regering heeft haar excuses aangeboden en toegezegd de komende dertig jaar 22 miljard euro te investeren in het oplossen van de problemen die het gevolg zijn van de aardgaswinning. Ook belooft het kabinet een versoepeling van de schadeafhandeling.

Het kabinetsplan Nij Begun (Nieuw Begin), dat volgt op het zeer kritische rapport van de enquêtecommissie, bestaat uit vijftig maatregelen. Hieronder vallen onder meer het herstel van publieke ruimtes en de aanstelling van 'aardbevingscoaches'. Jaarlijks zal het kabinet 250 miljoen euro investeren in de leefbaarheid, verduurzaming en het economisch perspectief van de regio. Het kabinet hoopt zo onder meer de werkgelegenheid en schooluitval binnen dertig jaar op het landelijke niveau te brengen.

Om de schadeafhandeling in het aardbevingsgebied te versoepelen, is daarnaast besloten dat schadeclaims tot 40.000 euro voor gebouwen niet langer onderworpen worden aan de blik van schade-experts. Alhoewel een groot deel van de schadeclaims inmiddels is afgehandeld, zijn er nog altijd ruim 20.000 onbehandelde claims. De beslissing om bij de lagere claims te veronderstellen dat de schade veroorzaakt is door gaswinning zou de vertraging in het afhandelingsproces moeten verhelpen. Naar verwachting zal de Tweede Kamer in mei met het kabinet debatteren over de kwestie.

Bron: NOS, NRC