Politieke Integriteitsindex 2022: recordaantal affaires, CDA heeft de meeste affaires

donderdag 16 maart 2023, 11:55

DEN HAAG (PDC) - Het CDA heeft in 2022 de meeste politieke affaires gehad, gevolgd door de VVD en FvD. Dat is een van de conclusies van Follow the Money uit de Politieke Integriteitsindex over 2022. In totaal telde de integriteitsindex afgelopen jaar een recordaantal van 75 affaires, maar liefst 23 meer dan in 2021. De prominentste politicus op de politieke integriteitsindex is dit jaar Mark Rutte. In mei vorig jaar werd door de Volkskrant onthuld dat de premier jarenlang elke dag sms’jes van zijn telefoon wiste. Hij overtrad hiermee de Archiefwet.

De meestvoorkomende affaires betreffen belangenverstrengeling en de meeste affaires speelden in de lokale politiek. Zo stemden verschillende CDA’ers met landbouwbelangen als Statenlid mee over het stikstofbeleid. Dat is tegen de integriteitscode van de meeste provincies, die het politici verbiedt om mee te stemmen over dossiers waarin ze een direct belang hebben. Met 32 affaires was belangenverstrengeling verantwoordelijk voor de sterke toename van integriteitsaffaires in 2022. Aannemelijk is dat deze stijging voornamelijk komt doordat er bij media en in de maatschappij meer aandacht voor is.

Ook was er in 2022 veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag, mede door schandalen bij mediabedrijven. Follow the Money benoemt dat in veel gevallen de publieke aandacht van het (vermeend) grensoverschrijdend gedrag zélf verschoof naar de manier waarop politieke partijen de klachten behandelden.

Sinds 2013 monitort de politieke integriteitsindex jaarlijks integriteitsschendingen door politici per partij, op zowel landelijk als lokaal niveau. De afgelopen jaren werd dit gepubliceerd in De Volkskrant, dit jaar is het resultaat hiervan voor het eerst op Follow the Money te lezen.

Bron: Follow the Money