Tweede Kamer wijzigt Reglement van Orde om bedreiging expliciet te verbieden

woensdag 15 maart 2023, 13:01

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van Jan Paternotte (D66) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) om bedreiging expliciet te verbieden in de Tweede Kamer. Met uitzondering van de PVV, FVD, JA21 en Groep-Van Haga ondersteunde de hele Kamer deze nieuwe regelgeving. Het voorstel is opgenomen in het Reglement van Orde, het geheel van regels over de gang van zaken in de Tweede Kamer.

Het onderwerp lijkt vooral op de agenda te zijn gekomen nadat Pepijn van Houwelingen (FVD) Sjoerd Sjoerdsma (D66) bedreigde met tribunalen in november 2021. In de onderbouwing van het voorstel, dat oorspronkelijk werd ingediend door Paternotte en Gert-Jan Segers (ChristenUnie), wordt gesproken over verschillende voorbeelden van bedreigingen gericht tegen een persoon. Zij vreesden dat dergelijke uitingen zouden kunnen zorgen voor een beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Eerder was het voor de voorzitter van de Tweede Kamer al mogelijk om naar aanleiding van een belediging een waarschuwing uit te delen, waarbij het in het uiterste geval ook mogelijk is iemand het woord te ontnemen. Tot 14 maart was de 'bedreiging van personen' nog niet opgenomen in het Reglement van Orde. De wijziging stelt de Kamervoorzitter in staat de regels voor belediging ook toe te passen in gevallen van bedreiging.

Bron: NRC, Tweede Kamer