Adviescollege Openbaarheid: sla alle werkgerelateerde sms'jes en appjes bewindspersonen op

donderdag 19 januari 2023, 13:24

DEN HAAG (PDC) - De overheid moet alle werkgerelateerde sms'jes en appjes van bewindslieden, hoge ambtenaren en bestuurders op gaan slaan. Dat adviseert het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) aan minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken.

Het ACOI werd opgericht naar aanleiding van het debat over de gewiste sms'jes van premier Rutte, vorig jaar in mei. Voorzitter van het ACOI is Ineke van Gent, oud-Kamerlid voor Groenlinks. Op dit moment mogen bewindspersonen en hoge ambtenaren naar eigen oordeel bepalen welke chatberichten belangrijk zijn, om ze vervolgens zelf te kopiëren naar een archief. Eerder oordeelde de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed al dat premier Rutte de Archiefwet had overtreden door de sms-berichten te wissen.

Het ACOI redeneert dat de toegang tot overheidsinformatie een "essentieel recht voor iedereen" is. Daarom moet de opslag vanaf nu onafhankelijk en automatisch gaan plaatsvinden. Berichten van bewindspersonen moeten permanent opgeslagen gaan worden om ook historisch onderzoek mogelijk te blijven maken, oordeelt het college. Berichten van hoge ambtenaren kunnen volgens het ACOI tijdelijk bewaard worden, maar op zijn minst vijf jaar.

Bron: ACOI, NOS