Jesse Klaver wil nauwere samenwerking met PvdA bij Tweede Kamer­verkiezingen

maandag 10 oktober 2022, 12:30

DEN HAAG (PDC) - GroenLinks-leider Jesse Klaver wil voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen een gezamelijk verkiezingsprogramma opstellen met de PvdA. Klaver pleitte voor één links-progressief blok tijdens de jaarlijkse Kerkdijklezing in Den Haag. PvdA-fractieleider Attje Kuiken noemde de ontwikkeling "een logisch gebeuren", maar liet nog in het midden welke vorm de samenwerking moet krijgen.

In de zomer werd door de leden van beide partijen al gestemd voor een gezamelijke fractie in de Eerste Kamer na de verkiezingen voor de Provinciale Staten in mei 2023. Wat Klaver betreft gaat de samenwerking tussen de partijen de volgende fase in. "De kiezer heeft recht op een wezenlijk alternatief in dit versplinterde politieke landschap", aldus de GroenLinks-leider.

Ook Kuiken haalde de versplintering in de Tweede Kamer aan om de behoefte voor samenwerking te bepleiten, waarvan ze wel de vorm nuanceerde. "Doe je dat met speerpunten, met een uitgangspuntenprogramma of doe je dat met een andere vorm?" De leden van beide partijen zullen hier uiteindelijk over oordelen.

Bron: EenVandaag, NOS, de Telegraaf