Pegas: Zevende verhoorweek enquêtecommissie Groningen

vrijdag 7 oktober 2022, 14:45

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer heeft de agenda van de zevende verhoorweek van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (Pegas) bekend gemaakt. Opvallend is dat de commissie deze week met meerdere (ex-) ministers in gesprek zal gaan. Hieronder een overzicht van alle aanstaande verhoren.

Op maandag wordt als eerste Eric Wiebes verhoord, hij was minister van Economische Zaken en Klimaat van 2017 tot 2021. Gevolgd door Wopke Hoekstra, hij zal verhoord worden vanwege zijn voormalige functie als minister van Financiën (2017-2022).

Woensdag spreekt de commissie onder andere Johan Attema, directeur van de NAM sinds 2018. Daarna krijgt Stef Blok het woord, van 2012 tot 2017 was hij minister voor Wonen en Rijksdienst en van 2021 tot 2022 was hij minister van Economische Zaken en Klimaat.

Een verhoor met de staatssecretaris van Mijnbouw, Hans Vijlbrief, staat ook op de agenda. Voorheen bekleedde hij de functies van directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging onder het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (2010-2011) en later de functie van thesaurier-generaal onder het ministerie van Financiën (2011-2018).

De grote namen zullen donderdag voor de commissie verschijnen. Om mee te beginnen Ben van Beurden, hij is sinds 2014 de CEO van Shell. Minister-president Mark Rutte zal later die dag het gesprek met de enquêtecommissie aangaan.

De week wordt afgesloten met twee verhoren op vrijdag. De commissie verhoort dan Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal der Mijnen, Staatstoezicht op de Mijnen sinds 2018. En tot slot Margrite Kalverboer, kinderombudsman vanaf 2016 tot op heden. Vijf jaar geleden vroeg Kalverboer aandacht voor de kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied met het rapport Vaste grond gezocht. De impact van de gaswinning op deze generatie neemt de commissie mee in de enquête.

Bron: Tweede Kamer