Pegas: versterkingsoperatie te rooskleurig ingeschat

maandag 3 oktober 2022, 10:26

DEN HAAG (PDC) - De verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen van vrijdag 30 september stonden in het teken van het besluit van voormalig minister van Economische Zaken Eric Wiebes om de gaskraan op termijn dicht te gooien. Volgens toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Kajsa Ollongren kwam dit besluit in 2018 als een verrassing.

Tijdens de verhoren stelde Ollongren dat de inschatting van Wiebes dat het dichtdraaien van de gaskraan tot veel minder te versterken huizen zou leiden "te rooskleurig" was. De cijfers waren vooral speculatief. Ook voormalig topambtenaar bij het ministerie van BZK Chris Kuijpers, die ook verhoord werd, herkent dit beeld en noemde de plannen van Wiebes vooral "wishful thinking".

Het ministerie van BZK werd sinds 2018 betrokken bij de versterkingsoperatie van huizen. Volgens zowel Ollongren als Kuijpers werd er door de twee betrokken ministeries verschillend gekeken naar de operatie. De aanpak vanuit Economische Zaken was te technocratisch, stelde Ollongren. Ze noemde dit "een soort ingenieursaanpak". Volgens Kuijpers was er ook te weinig oog voor de geestelijke ondersteuning van de inwoners.

Bron: NRC, RTV Noord