Pegas: "Mogelijkheden om Groningers te helpen te beperkt"

vrijdag 30 september 2022, 14:00

DEN HAAG (PDC) - "De mogelijheden om Groningers te helpen zijn te beperkt," zo stelde Bas Kortmann, voorzitter van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), donderdag tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (Pegas).

Het IMG is een onafhankelijk schadeloket dat sinds 2020 schademeldingen van Groningse aardbevingsgedupeerden behandelt en vergoedt. Omdat het IMG gebonden is aan zijn wettelijke taak om alleen schade te vergoeden waarvoor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aansprakelijk is, zijn de mogelijkheden om Groningers te helpen nu te beperkt, zo stelde Kortmann. Daarom opperde hij tijdens zijn verhoor voor een deltaplan waarbij niet huis-voor-huis, maar in één keer hele straten worden aangepakt. Volgens Kortmann zou dit voorkomen dat er een gevoel van sociale ongelijkheid wordt gecreëerd.

Ook Peter Spijkerman, tussen 2018 en 2022 algemeen directeur bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), werd donderdag gehoord. In de periode dat Spijkerman directeur was, werd de NCG verantwoordelijk voor het uitvoeren van de versterkingen van huizen in het aardbevingsgebied. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwde dit jaar al dat de operatie in het huidige tempo zijn doelen niet zal behalen. Voor 2028 moeten ruim 27.000 adressen worden beoordeeld voor versterking. Inmiddels zijn er 6.000 adressen beoordeeld, waarvan er 2.600 zijn versterkt.

Spijkerman werd door de commissie gevraagd of hij het pessimisme en de teleurstelling van de Groningers begreep. "Natuurlijk duurt het veel te lang. Dit is ook mijn frustratie, die onder mijn huid is gaan zitten," was daarop zijn antwoord. Volgens Spijkerman werd zijn opdracht bemoeilijkt door de wisseling van verantwoordelijke ministeries, beleidswijzigingen en een gebrekkig zicht op de versterkingsoperatie.

Bron: NU.nl, RTV Noord, FD