Week vijf van de verhoren van de enquêtecommissie Groningen

vrijdag 23 september 2022, 14:00

DEN HAAG (PDC) - Maandag 26 september begint de vijfde week van de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (Pegas). De week begint met het verhoor van Frouke Postma-Doornbos, een gedupeerd inwoner van het aardbevingsgebied. Ook Eelco Eikenaar, voormalig gedeputeerde van de provincie Groningen, en Anita Wouters, voormalig project-directeur-generaal Groningen Bovengronds van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, worden maandag gehoord.

Later in de week spreekt de commissie onder anderen met Maarten Camps, die jarenlang de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was. Topambtenaren zouden, zo bleek uit eerdere verhoren, noodsignalen over problemen bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) hebben genegeerd.

Ook Hans Alders en Peter Spijkerman worden gehoord. Alders was Nationaal Coördinator Groningen, waar Spijkerman diende als algemeen directeur. De Nationaal Coördinator Groningen ziet erop toe dat iedereen in het aardbevingsgebied in Groningen veilig kan wonen, werken en naar school kan gaan.

De vijfde week wordt op vrijdag afgesloten met onder meer het verhoor van Kajsa Ollongren, thans minister van Defensie. Zij wordt gehoord in haar rol als topambtenaar bij het ministerie van Algemene Zaken (2011-2014) en als minister van Binnenlandse Zaken (2017-2022).

Bron: Tweede Kamer