Pegas: enquêtecommissie aardgaswinning Groningen hoort getuigen over de NAM

donderdag 8 september 2022, 12:12

DEN HAAG (PDC) - Gisteren hebben er opnieuw verhoren plaatsgevonden van de parlementaire enquetecommissie aardgaswinning Groningen. Dit keer stond het perspectief van de Nationale Aardolie Maatschappij (NAM) centraal. Gehoord werden Gerald Schotman, directeur van de NAM tussen 2014 en 2018, en Jan van Elk, NAM-onderzoeker sinds 2009.

Schotman stelde dat de er over de geleden schade door gaswinning 'geen discussie' was en dat er vanuit Shell en ExxonMobil altijd steun was om het te gaan vergoeden. Bij kritische vragen antwoordde Schotman echter minder stellig, aldus de NRC. 'Niet dat ik weet' was volgens de krant een veelvoorkomend antwoord, zelfs op vragen over zijn eigen woorden in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Volgens Van Elk had de NAM een gebrek aan kennis. Hij gaf aan dat de NAM meer tijd had gehad voor onderzoek als de gaswinning na de hevige beving in Huizinge in 2012 zou zijn beperkt. Er werd destijds echter besloten om op hoog tempo het veld leeg te produceren. Dit was overigens, zo stelde Van Elk, de verantwoordelijkheid van GasTerra en de minister, niet van de NAM.

Bron: NRC