Pegas: Risico's van doorgaan met gaswinning onderschat

donderdag 1 september 2022, 10:52

DEN HAAG (PDC) - De Nederlandse Aardoliemaatschappij heeft niet onzorgvuldig gehandeld jegens de Groningers bij het winnen van Aardgas. Dat zei Bart van de Leemput gisteren tijdens zijn verhoor bij de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen (Pegas). Volgens Van de Leemput was het zijn taak niet om te besluiten over de omvang van de gasproductie van de NAM, waar hij in de periode van 2009-2014 directeur was. Tegen de parlementaire enquêtecommissie zei hij dat hij ervan uit ging dat de veiligheidsrisico's van de gaswinning beperkt waren. "Wij dachten een algemeen belang te dienen."

In de risico's die het Staatstoezicht op de Mijnen schetste, dat de aardbevingen wel degelijk zwaarder zouden worden zonder een forse beperking van de gasproductie, kon Van de Leemput zich destijds niet vinden. De NAM had het standpunt dat als de gaswinning verlaagd werd, de aardbevingen niet zouden stoppen en ook niet minder zwaar zouden worden. Vandaar werd de productie niet verlaagd.

Ook Stan Dessens, jarenlang een belangrijk speler in het zogenoemde 'gasgebouw' waarin de oliemaatschappijen en de Staat samenwerken bij de gaswinning in Groningen, kon zich destijds vinden in de beslissing om de gasproductie niet in te perken. Volgens hem stonden er grote (internationale) belangen op het spel, en was de gasproductie nodig om de voorzieningszekerheid in Nederland te garanderen. Achteraf zegt Dessens dat hij onvoldoende rekening heeft gehouden met de veiligheidsgevoelens van de Groningers. "Ik zat te veel in de groef van: het is mijnbouwschade en we kunnen het allemaal repareren."

Bron: NRC