Vijfde dag enquête Groningen: te weinig aandacht voor gerelateerde gezondheids­klachten bij Groningers

maandag 4 juli 2022, 11:20

DEN HAAG (PDC) - De problemen in Groningen zijn tot nu toe veel te zakelijk benaderd, met te weinig oog voor de angstgerelateerde gezondheidsklachten, aldus Tom Postmes afgelopen vrijdag tijdens de verhoren van de parlementaire enquête over gaswinning in Groningen. Vrijdag was de laatste dag van de eerste verhoorweek, waarbij naast Postmes ook gedupeerde Annemarie Heite aan het woord kwam.

Postmes is hoogleraar sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de maatschappelijke en psychische gevolgen van de aardbevingen. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek eerder al dat mogelijk zestien mensen jaarlijks voortijdig sterven aan de gevolgen van stress door de bevingen en de gerelateerde schade in het aardbevingsgebied. Maar de angst en daaraan gerelateerde gezondheidsklachten worden bij de besluitvorming in Den Haag en bij bijvoorbeeld de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) volgens Postmes gezien als onmeetbaar en subjectief.

Annemarie Heite bevestigde het verhaal van Postmes. 'Het systeem versus de mens, het beleid versus de uitvoering; het verhoudt zich niet tot elkaar''. Het huis van Heite was zwaar beschadigd geraakt door de aardbeving in Huizinge in 2012. In de daaropvolgende jaren raakte ze verzeild in een juridisch gevecht met de NAM en Shell. Volgens Heite is er sprake van grote rechtsongelijkheid: ‘Een gedupeerde is volstrekt kansloos.’

Deze verhoren waren de laatste voor het zomerreces. Op 29 augustus start een verhoorweek.

Bron: NOS, NRC, RTV Noord