Oud-minister Jorritsma onderschatte problemen bij Groningse gaswinning

donderdag 30 juni 2022, 12:30

DEN HAAG (PDC) - Oud-minister van Economische Zaken, Annemarie Jorritsma, verklaarde voor de enquêtecommissie aardgaswinning Groningen dat ze destijds niet verwachtte dat de problemen rondom de gaswinning zo groot zouden worden. Eerste Kamerlid Jorritsma is de eerste politicus die voor de commissie moest verschijnen.

Jorritsma was van 1998 tot 2002 minister van Economische Zaken en in die rol verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen. Onder haar bewind vonden meerdere aardbevingen plaats, maar toch had Jorritsma destijds niet gedacht dat het uiteindelijk zo’n probleem zou worden. Ook dacht ze dat ze een goede oplossing voor de schade-afhandeling van de aardbevingen had bedacht. De vraag of ze met de kennis van nu zaken anders aangepakt zou hebben wilde ze niet beantwoorden. ‘U bent bezig met een feitenonderzoek. Daar wil ik me toe beperken.’ Verder benadrukte Jorritsma dat het twintig jaar geleden is dat ze minister was en inmiddels veel is vergeten.

Naast Jorritsma werd ook oud-topambtenaar en -directeur van de Gasunie George Verberg verhoord. Verberg vertelde zich aanvankelijk geen zorgen te maken over de veiligheid van de Groningers. Volgens hem gingen er bij de instanties die toezagen op de veiligheid, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen, het KNMI en TNO, ‘geen alarmbellen af’. Verberg zag de Groningse gasvelden als een ‘verrukkelijk kussen’ waar de Nederlandse overheid altijd op kon terugvallen en noemde het beleid ‘bestendig en buitengewoon stabiel.’

Bron: NOS, FD, NRC