Gedupeerden tijdens eerste dag enquête: onmacht, afstand en frustratie

dinsdag 28 juni 2022, 10:46

DEN HAAG (PDC) - Onmacht voelden de gedupeerden van de aardgaswinning in Groningen, toen zij zich jarenlang niet serieus genomen voelden door de overheid. Dit stelden zij tijdens de eerste dag van de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.

Een wereldwonder dat veranderde in een nachtmerrie, zo omschreef Herman de Muinck de aardgaswinning. Hij stelt dat het niet zo uit de hand had hoeven lopen, als er eerder naar experts en Groningers geluisterd was, maar zijn brieven aan de ministers van Economische Zaken en premier Rutte bleven jarenlang onbeantwoord.

Sijbrand Nijhoff, die jarenlang procedeerde tegen de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij), kwam erachter dat hij het opnam tegen een tegenstander waar hij niet van kon winnen. De taxatie van de schade werd namens de NAM gecontroleerd door drie Zuidas-advocaten, wiens zinnen hij letterlijk terug kon lezen in het taxatierapport.

Susan Top sprak namens het samenwerkingsverband Groninger Gasberaad (GBB), waar zij voorzitter van is. Door het gevoel van onmacht zag zij mensen die ze had leren kennen als nuchter, in de loop der jaren verbitterd raken. Een constante in de verhoren was de afstand, fysiek en emotioneel, die gevoeld werd tussen Groningen en Den Haag.

Bron: Trouw