Profiel kabinet-Rutte IV

PDC, januari 2022

Het nieuwe kabinet van Rutte IV bestaat uit 29 bewindspersonen: 20 ministers en 9 staatssecretarissen. Er zijn veel gelijkenissen met het vorige kabinet, Rutte III, maar op man/vrouw-verhouding is wel een breuk te zien. Die is met 14 vrouwen en 15 mannen nu namelijk bijna 50/50.

De gemiddelde leeftijd van kabinetsleden is 50,5. Het jongste lid van het kabinet is staatssecretaris Maarten van Ooijen, met 31 jaar, en het oudste lid is minister Conny Helder, met 63 jaar.

Het overgrote deel van de kabinetsleden heeft een universitaire opleiding gevolgd of afgerond. Eén van de uitzonderingen is minister Henk Staghouwer, die naar de mavo ging en een vakopleiding en ondernemersopleiding volgde in Groningen en Leeuwarden.

De meeste kabinetsleden hebben ervaring in de politiek. Er zijn enkele buitenstaanders. Onder de ministers zijn er twee wetenschappers, Robbert Dijkgraaf en Ernst Kuipers, en zorgbestuurder Conny Helder. Staatssecretaris Gunay Uslu was werkzaam in de hotelsector en als cultuurhistoricus.

Vijf ministers uit Rutte III keren terug in Rutte IV. Van hen blijft alleen Mark Rutte op dezelfde plek, net als toen Rutte III aantrad. Verder schuiven twee staatssecretarissen door naar een ministerspost (Dilan Yesilgöz en Dennis Wiersma), krijgen twee een andere taak (Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief) en keert één oud-staatssecretaris terug als minister (Mark Harbers).

De onderstaande tabellen slaan alleen op de ministers.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Leeftijdsopbouw

Neem contact op met de redactie van PDC voor en overzicht van de leeftijdsopbouw van dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

2.

Vrouwen/mannen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de man/vrouwverhouding in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

3.

Opleidingsniveau

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het opleidingsniveau in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

4.

Politieke ervaring

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de ervaring als hoogleraar in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.


Meer over

Vermeld bij publicatie van bovenstaande gegevens de bronvermelding: www.parlement.com

Bent u op zoek naar specifieke gegevens over bewindspersonen, bijvoorbeeld ten aanzien van de gemiddelde leeftijd, gemiddelde politieke ervaring of aantal vrouwen per kabinet? In het biografisch archief van het Parlementair Documentatie Centrum zijn uitgebreide gegevens over bewindspersonen opgenomen. Deze gegevens zijn onder voorwaarden beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.