Tweede Kamer start onderzoek naar sociale veiligheid van Kamerleden

vrijdag 25 februari 2022, 15:00

DEN HAAG (PDC) - Er komt in opdracht van Kamervoorzitter Vera Bergkamp een onafhankelijk onderzoek naar de sociale veiligheid onder Kamerleden, fractiemedewerkers en ambtenaren bij de Tweede Kamer. Het is de eerste keer dat de Kamer een dergelijk onderzoek gaat doen. "Een breed onderzoek naar sociale veiligheid geeft een beeld over het werkklimaat in de Tweede Kamer en biedt basis om het beleid rondom sociale veiligheid eventueel nog verder te verbeteren" stelt Bergkamp.

In een brief aan "Kamerbewoners" schrijft de Voorzitter dat iedereen die in het Kamergebouw werkt vrijwillig deel kan nemen aan het onderzoek. Het onderzoek wordt voorbereid door een onafhankelijke partij.

Aanleiding van de agendering van dit onderwerp waren berichten in de media over de misstanden bij het tv-programma The Voice of Holland. Eind januari stuurde de Voorzitter hierover al een brief naar medewerkers van de Kamer waarin ze het bespreekbaar maken van omgangsvormen als belangrijk beschreef voor sociale veiligheid. Daarom worden er komend voorjaar ook trainingen georganiseerd.

Bron: Tweede Kamer, NOS