Hofvijver januari 2022: ‘Gebutst aan de startstreep’

maandag 31 januari 2022, 13:00

DEN HAAG (PDC) - De coalitie achter Rutte’s vierde kabinet is zichtbaar ‘gebutst’ van start gegaan. ‘Het nieuwe kabinet begint met tegenwind’, constateert ‘partijenkenner’ Gerrit Voerman, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen, in het januari-nummer van de Hofvijver. ‘Het heeft geen wittebroodsweken. Dat belooft weinig goeds.’ In de Hofvijver analyseert hij samen met Jan Schinkelshoek de actuele toestand van de partijen in de Tweede Kamer: ‘De nivellering zet door’, is de belangrijkste conclusie.

De Hofvijver besteedt deze maand bovendien ruime aandacht aan de positie van de Tweede Kamervoorzitter. De voorzitter van de Tweede Kamer ligt namelijk onder vuur. Dat de debatten rond het eerste optreden van Rutte IV een parlementair dieptepunt waren, wordt haar aangewreven. In vier beschouwingen vanuit vier verschillende perspectieven kijkt het Montesquieu Instituut wat hier zou moeten gebeuren.

Nieuw is verder het blokje Corona & Grondrechten in de Hofvijver. In dit eerste deel van een tweedelige serie gaat het Montesquieu Instituut, nu we twee jaar in de pandemie zitten, in op onze grondvrijheden. In deze editie is er ruimte voor de onderwerpen godsdienstvrijheid, vaccinatieplicht en proportionaliteit van de coronamaatregelen.

Bron: De Hofvijver