Koninklijk Huis gebruikt Gouden Koets voorlopig niet meer

donderdag 13 januari 2022, 15:30
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Het Koninklijk Huis zal de Gouden Koets voorlopig niet meer gebruiken voor officiële gelegenheden, zoals op Prinsjesdag. Dat heeft koning Willem-Alexander vandaag in een videoboodschap bekendgemaakt.

De koning verwees in zijn boodschap naar het slavernijverleden. Op de zijpanelen van de koets zijn afbeeldingen uit de koloniale tijd afgebeeld. 'We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden. De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval', zegt de koning.

De Gouden Koets werd vanaf 1903 gebruikt bij officiële aangelegenheden, zoals Prinsjesdag, wanneer de Koning naar het Binnenhof rijdt. De Gouden Koets werd voor het laatst gebruikt in 2015, waarna een renovatie volgde. Daarom wordt sinds 2016 de Glazen Koets gebruikt. Na een vijf jaar durende restauratie was de Gouden Koets naar het Amsterdam Museum gebracht, waar hij tentoongesteld staat.

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst