Oud-PvdA-politicus en oud-burgemeester Ed van Thijn overleden

zondag 19 december 2021, 20:14

DEN HAAG (PDC) - Op 87-jarige leeftijd is Ed van Thijn overleden. Hij was veertig jaar actief als politicus en bestuurder, zo was hij Tweede Kamerlid, twee maal minister, (in)formateur, burgemeester van Amsterdam en lid van de Eerste Kamer.

Ed van Thijn, die als ondergedoken joodse jongen de oorlog overleefde, begon zijn loopbaan als medewerker van het wetenschappelijk instituut van de PvdA. Na raadslid in Amsterdam te zijn geweest, werd hij in 1967 Tweede Kamerlid. Ten tijde van het kabinet-Den Uyl was hij fractievoorzitter en daarna onderhandelaar in de formatie van 1977. In 1981 werd hij minister van Binnenlandse Zaken. Op die post keerde hij in 1994 terug na het overlijden van minister Ien Dales.

In de periode 1983-1994 was hij een populaire burgemeester van Amsterdam, die zich onder meer inzette voor aanpak van de criminaliteit en een centrale rol speelde tijdens de nasleep van de Bijlmerramp. Zijn bemoeienis met de ontbinding van het IRT (aanpak drugscriminaliteit) leidde in 1994 zijn vertrek als minister in. In de periode 1999-2007 was hij lid van de Eerste Kamer en in 2005 speelde hij daar een belangrijke rol bij het afwijzen van het voorstel om te komen tot een gekozen burgemeester.

Van Thijn was in de jaren zeventig de strateeg van de PvdA, die via de meerderheidsstrategie streefde naar duidelijkheid in de politiek en naar bestuurlijke vernieuwing. Hij zette zich bij voortduring in voor mensenrechten en keerde zich onder andere tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime en tegen mensenrechtenschendingen in Oost-Europa.

Bronnen: NOS