Kamervoorzitter gaat met fracties in gesprek over verharding debat

woensdag 24 november 2021, 9:30

DEN HAAG (PDC) - Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat met alle fracties in gesprek over de manier waarop de parlementariërs met elkaar omgaan. Zij heeft de fractievoorzitters uitgenodigd hierover te praten. Anleiding was de aanvaring tussen Pepijn van Houwelingen en Sjoerd Sjoerdsma in de plenaire vergadering op 17 november.

In dat debat sprak Van Houwelingen Sjoerdsma aan met de woorden: "Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen." Plaatsvervangend Kamervoorzitter Ockje Tellegen schorste vervolgens het debat en volgens Bergkamp greep Tellegen daarmee goed in. Bergkamp hoopt dat een gesprek met alle fracties ervoor zorgt dat de 'verharding' van het debat gekeerd kan worden.

Wanneer een Kamerlid zich niet aan de gedragsregels houdt, beschikt de Kamervoorzitter over een aantal middelen om de parlementariër tot de orde te roepen. Zo kan de voorzitter laten weten dat er afstand genomen wordt van de gebruikte bewoordingen. Ook is er de mogelijkheid om het desbetreffende Kamerlid het woord te ontnemen. Een laatste optie is het opleggen van een schorsing. Hierover beslist overigens een onafhankelijk college en niet de Kamervoorzitter.

Bron: ANP, NRC