Vijf nieuwe Tweede Kamerleden beëdigd

woensdag 8 september 2021, 10:00

DEN HAAG (PDC) - Gisteren zijn vijf nieuwe Tweede Kamerleden beëdigd door Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Het gaat hierbij om Bart Smals, Mark Strolenberg, Ruud Verkuijlen (allen VVD), Anne-Marijke Podt (D66) en Joba van den Berg (CDA).

Drie van de vijf nieuwe benoemingen zijn het gevolg van het besluit van de onlangs aangestelde demissionaire staatssecretarissen Yesilgöz-Zegerius (VVD), Wiersma (VVD) en Van Weyenberg (D66) om toch hun Kamerzetel in te leveren. Dit nadat er de afgelopen weken een discussie was ontstaan over de verenigbaarheid van hun functies als bewindspersonen en Kamerleden.

De overige twee beëdigingen komen nadat twee Kamerleden vanwege gezondheidsredenen (tijdelijk) uit de Kamer zijn teruggetreden. Harry van der Molen wordt tot het einde van dit jaar vervangen door Joba van den Berg als CDA-Kamerlid. Daarnaast kondigde Tamara van Ark (VVD) vorige week aan haar Kamerzetel ter beschikking te stellen. Zij wordt vervangen door Mark Strolenberg.

Verder zal Jan Klink (VVD) de Kamerzetel van Dilan Yesilgöz-Zegerius overnemen. Hij verving hiervoor al Bas van 't Wout, die vanwege ziekte zijn Kamerwerk tijdelijk heeft neergelegd. Ruud Verkuijlen zal nu dus deze vervanging op zich nemen.

Biografische informatie

Bron: Tweede Kamer en Kiesraad