Democratie op Donderdag: afschaffing van het vetorecht voor het Europees buitenlands beleid

donderdag 24 juni 2021, 11:01

DEN HAAG (PDC) - Elke donderdag lanceert PDC op Twitter een poll over een actueel politiek onderwerp. Aan de hand van twee antwoordmogelijkheden kan je daarbij je mening geven over een stelling of vraag. De resultaten van de vorige poll én de nieuwe poll worden elke donderdag op Parlement.com gepubliceerd

Nieuwe poll

De recente ontwikkelingen rondom de relatie tussen de EU en Wit-Rusland maakten nog maar eens goed duidelijk hoe lastig het soms is voor de 27 Europese lidstaten om tot een gezamenlijk besluit te komen. Zo duurde het bijna een maand voordat het economische sanctiepakket tegen Wit-Rusland was goedgekeurd door de Europese Raad omdat enkele landen dreigden hun veto in te zetten.

Verschillende partijen gaven in hun verkiezingsprogramma aan af te willen van het vetorecht voor het gemeenschappelijk Europees buitenlands beleid. De unanimiteit zou namelijk het effectief handelen van de Europese Unie op het wereldtoneel verhinderen. Andere partijen zijn echter bang dat deze verandering in stemwijze zou leiden tot de afname van Nederlandse invloed op het besluitvormingsproces. Daarom deze week de volgende stelling:

Moet Nederland zich inzetten voor de opheffing van het vetorecht voor het Europees buitenlands beleid?

Vorige poll

Tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 ontvingen verschillende politieke partijen grote bedragen van personen en organisaties voor hun campagnes. Zo kreeg D66 een donatie van 1 miljoen en werd de Partij voor de Dieren verblijd met een gift van 3,5 ton. Afgelopen week werd duidelijk dat het CDA gedurende deze periode ook een miljoenengift voor de campagnekas had gekregen.

Deze gebeurtenissen, die steeds meer beginnen te lijken op campagnepraktijken uit de Amerikaanse verkiezingen, roepen vragen op over mogelijke politieke inmenging en financieële ongelijkheid tussen partijen. Daarom vorige week de volgende stelling:

Is het tijd om een maximum van €7500 in te voeren voor giften?

Een meerderheid van 60% van de stemmers vindt dat er een maximum van €7500 moet worden ingevoerd voor giften aan politieke partijen.