Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op en komt in september terug als zelfstandig lid

zaterdag 12 juni 2021, 15:03

DEN HAAG (PDC) - Pieter Omtzigt heeft bedankt als lid van het CDA. Dat maakte hij via Twitter bekend. Na afloop van de wettelijke periode waarin hij als Kamerlid wordt vervangen (15 september) keert hij terug als zelfstandig lid.

Omtzigt maakte zijn besluit bekend na de commotie over het in de openbaarheid gekomen memo over zijn positie in het CDA. Daarin stelde hij onder meer genegeerd te zijn door het partijbestuur en anders dan beloofd geen lijsttrekker te zijn geworden na het terugtreden van Hugo de Jonge. In een bijlage bij de memo bracht Omtzigt naar buiten dat sommigen in het CDA hem in berichten als 'labiel, psychopaat en teringhond' hadden aangeduid.

Directe aanleiding voor het vertrek is het uitlekken van het memo, dat was gericht aan de commissie-Spies, die de nederlaag van het CDA onderzoekt. Omtzigt stelt dat het stuk is gelekt, terwijl het voor een interne discussie was bedoeld.

De positie van Omtzigt, die sinds de verkiezingen overspannen thuis zit en tijdelijk als Kamerlid wordt vervangen, werpt een schaduw over de verhoudingen in het CDA. Daarbij gaat het zowel over de koers van de partij als de bestuurscultuur en interne verhoudingen.

Bron: @PieterOmtzigt (Twitter)