SP-bestuur wil scheiding met jongerenorganisatie ROOD

dinsdag 8 juni 2021, 11:00

DEN HAAG (PDC) - Het partijbestuur van de SP wil breken met de jongerenorganisatie ROOD wegens een "onoverbrugbaar" meningsverschil over het lidmaatschap van leden bij een andere organisatie. Het bestuur is het met een onderzoekscommissie eens dat een "nette scheiding" de enige oplossing is.

Vorige maand presenteerde een speciale onderzoekscommissie de bevindingen van een onderzoek naar de ruzie tussen de partij en de jongerenbeweging. De twee waren het oneens omdat zes leden uit de partij waren gezet vanwege hun lidmaatschap van het Communistisch Platform. In de statuten van de SP staat dat dubbellidmaatschap niet mag. De jongerenbeweging zag het royement als een poging om kritische leden de mond te snoeren en twee van de leden werden desondanks verkozen in het bestuur van ROOD.

De SP blijft er echter bij dat leden tegelijkertijd geen lid mogen zijn van een andere partij, terwijl ROOD erop staat dat dit wel moet kunnen. De onderzoekscommissie concludeerde daarom dat er geen ruimte is voor een oplossing.

Op 26 juni zal de partijraad zich over de kwestie buigen en een definitief besluit nemen. Ook zullen de andere aanbevelingen van de onderzoekscommissie dan worden besproken. Een daarvan is dat er een nieuwe jongerenorganisatie moet komen die (anders dan ROOD) onderdeel is van de SP. De voorzitter daarvan zou ook een plek krijgen in het SP-bestuur.

Bron: ANP