Informateur Hamer: meer tijd nodig om formatieopdracht uit te voeren

vrijdag 4 juni 2021, 18:00

DEN HAAG (PDC) - Informateur Mariëtte Hamer heeft meer tijd nodig dan zij aanvankelijk van de Tweede Kamer kreeg om haar formatieopdracht uit te voeren. Dat schreef zij vandaag in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Volgens de opdracht moest Hamer uiterlijk zondag 6 juni een verslag inleveren. Vanwege de complexe situatie gaat dat echter niet lukken.

In haar brief zegt Hamer dat 'een zorgvuldige uitvoering en afronding van de werkzaamheden meer tijd vragen dan in de motie voorzien.' In een toelichting tegenover de verzamelde pers op het Binnenhof gaf zij aan vooral positief te zijn over de vorderingen die op het inhoudelijke deel van haar opdracht gemaakt worden. Aan de andere kant blijft de kwestie van de toekomstige samenstelling van partijen die samen moeten gaan formeren echter zeer complex.

Wanneer het verslag wel komt, maakt Hamer in de brief niet duidelijk. Komende week zal ze opnieuw met diverse politieke partijen in gesprek gaan, vooral met het oog op draagvlak voor een toekomstig herstel- en transitieplan na de coronacrisis.

Bron: Bureau Woordvoering Kabinetsformatie