Hofvijver mei 2021: Toch een grotere Tweede Kamer?

maandag 31 mei 2021, 13:00

DEN HAAG (PDC) - Om de werkdruk op het Binnenhof te verlichten - als remedie tegen een burn out van politici - zijn er verschillende mogelijkheden. In het mei-nummer van de Hofvijver heeft het

Montesquieu Instituut er enkele in kaart gebracht. Toch een grotere Tweede Kamer? Een andere rolopvatting van Kamerleden? Of meer ondersteuning? De redactie dook de archieven in om verschillende oplossingen uit eerdere edities onder het voetlicht te brengen.

In dit nummer van de Hofvijver is ook plaats voor de maandelijkse rubriek 'Na 17 maart', met daarin de staat van de kabinetsformatie. Hierin schrijft Joop van de Berg dat het tijd is om aan de slag te gaan. Daarnaast beschouwt Douwe Roest de mogelijkheid van een zakenkabinet als 'ideale oplossing of onwenselijke fictie'?, en bespreken Anne Bos en Edgar Hoedemaker de 'radiostilte' op het Binnenhof: mits zorgvuldig toegepast, bespaart een periode van stilzwijgen tijdens een kabinetsformatie veel onzin.

Daarnaast is er deze maand een speciale rubriek over Haagse journalistiek, waarin de rol van de media in de Haagse incidentenpolitiek wordt belicht. Mark Kranenburg (journalistiek perspectief), Philip van Praag (wetenschappelijk perspectief) en Femke Merel van Kooten-Arissen (politiek perspectief) gaan in op de vraag: Is de politieke journalistiek deel van de oplossing of van het probleem? Een verzameling van reflectie en zelfreflectie.

Dat en nog veel meer in deze editie van de Hofvijver.