Niet meegetelde briefstemmen 70+'ers goed voor hele zetel

vrijdag 9 april 2021, 8:37

DEN HAAG (PDC) - Ongeveer 65.000 briefstemmen van 70-plussers zijn bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart niet meegeteld. Ze werden 'terzijde gelegd' omdat ze niet op de juiste manier waren uitgebracht. Dit aantal is goed voor bijna een volledige Kamerzetel.

Dit blijkt uit een gewogen steekproef die de Open State Foundation en de NOS uitvoerden onder 40% van de gemeenten. Hierbij werden de processen-verbaal van de vooropening van de briefstemmen onderzocht. De meest gemaakte fout door de kiezers is dat de 'stempluspas' niet was meegestuurd. Ook zat er vaak helemaal geen stembiljet in de enveloppen.

Bij de einduitslag van de verkiezingen meldde de Kiesraad dat 0,29 procent van de briefstemmen ongeldig was verklaard. Hierbij was echter niet bekeken hoeveel briefstemmen er al afvielen voordat de stembureaus begonnen met tellen. Dit deel 'terzijde gelegde stemmen' blijkt volgens dit onderzoek ongeveer 6 procent te zijn.

Vijf dagen vóór de verkiezingen werden kiezers die vermoedden dat ze een fout hadden gemaakt met het briefstemmen, opgeroepen een vervangende stempluspas en de bijbehorende briefstemdocumenten aan te vragen. Hoeveel kiezers dit gedaan hebben, en alsnog een geldige stem hebben uitgebracht, is niet bekend.

Bron: Open State Foundation, NOS