Het is verkiezingsdag: Nederland naar de stembus voor de verkiezing van de Tweede Kamer

woensdag 17 maart 2021, 7:30

DEN HAAG (PDC) - Vandaag is de laatste en officiële stemdag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Om 7.30 uur vanochtend zijn de stembureaus opengegaan.

De afgelopen twee dagen kon er al vervroegd gestemd worden door kiezers die behoren tot een risicogroep en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Kiezers die niet tot de risicogroepen behoren zijn opgeroepen vandaag pas te gaan stemmen. De afgelopen dagen waren er zo'n 1600 stembureaus open, vandaag zijn er 9200 stembureaus waar kiezers terecht kunnen om hun stem uit te brengen.

De mogelijkheid van het vervroegd stemmen behoort tot de coronamaatregelen die getroffen zijn om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Ook konden zeventigplussers dit jaar hun stem per brief uitbrengen en is het stemmen bij volmacht uitgebreid van twee naar drie per persoon.

Tot 21.00 uur vanavond blijven de stembureaus geopend. Na het sluiten van de stembussen zullen de exitpolls dit jaar echter minder nauwkeurig zijn dan voorgaande jaren. De exitpolls zijn gebaseerd op representatieve steekproeven van onderzoeksbureau Ipsos, maar verwacht wordt dat er dit jaar door de coronacrisis wellicht minder animo is voor de exitpolls bij de stemlokalen. Daarbij komt dat de briefstemmen die al eerder zijn uitgebracht niet meegenomen worden in de exitpolls.

Bron: Rijksoverheid.nl