Prognose nieuwe Tweede Kamer op een dag voor de laatste verkiezingsdag

dinsdag 16 maart 2021, 11:30

DEN HAAG (PDC) - De nieuwste prognose van de waarschijnlijke samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer vertoont lichte verschuivingen in het aantal zetels bij de grootste partijen, maar dit veroorzaakt geen sprongen aan de top. In de nieuwste Peilingwijzer, verschenen op twee dagen vóór de officiële verkiezingsdag van 17 maart, verliest de grootste partij VVD licht in vergelijking met de Peilingwijzer van vorige week (36-40 zetels) en staat nu op 34 tot 38 zetels. D66 blijft, na PVV en CDA, de vierde partij in de peiling, maar verruimt haar marge naar 14 tot 18 zetels (voorheen 14-16). GroenLinks en SP staan nu op een gelijk aantal geschatte zetels (10-12), en laten PvdA (11-13 zetels) voorgaan in de peiling.

In de middenmoot schommelen de partijen rond hetzelfde aantal zetels als bij de vorige Peilingwijzer. Ook bij de kleinere partijen zijn er geen verschuivingen, met als enige uitzondering Volt. De nieuwe partij stijgt naar 1 tot 5 zetels (voorheen 1-3).

Het aantal vrouwen in de mogelijke nieuwe Tweede Kamer neemt voor de tweede keer op rij toe in de analyse die PDC maakt op basis van de Peilingwijzer: momenteel zouden vrouwen 60 van de 150 zetels innemen, wat goed is voor 40% van de Tweede Kamer.

De Peilingwijzer combineert de peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

Bij het verschijnen van de eerste exitpoll morgen, brengt PDC een prognose die zal laten zien hoe de Tweede Kamer er volgens die exitpoll zou uitzien.

Bron: Peilingwijzer, Biografisch archief PDC