Tweede verkiezingsdag begint: voor het eerst meerdaagse verkiezing Tweede Kamer

dinsdag 16 maart 2021, 7:30

DEN HAAG (PDC) - Vandaag kunnen kiezers voor de tweede dag op rij vervroegd stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het vervoegd stemmen is bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroepen die extra kwetsbaar zijn voor het COVID19-virus. De eigenlijke verkiezingsdag is woensdag 17 maart, waarop alle stemlokalen open zullen zijn.

Hoewel het iedereen is toegestaan om vervroegd te stemmen, worden kiezers die niet tot de risicogroepen behoren, opgeroepen pas op 17 maart te stemmen. In totaal zijn er vandaag en morgen al zo’n 1600 stemlokalen open. Op woensdag zijn er 9200 stemlocaties in Nederland.

Naast het vervroegd stemmen is het dit keer mogelijk om drie in plaats van twee volmachtstemmen uit te brengen. Ook mochten 70-plussers vervroegd stemmen via post. Stemmen die vervroegd of via de post zijn uitgebracht, zullen op woensdag al vanaf 7.30 uur geteld worden. De overige stemmen worden vanaf 21.00 uur geteld.

Dit is de eerste keer in de Nederlandse parlementaire geschiedenis dat er een meerdaagse verkiezing wordt gehouden voor de Tweede Kamer.

Bron: Rijksoverheid.nl