Vandaag laatste dag om briefstemmen te posten

vrijdag 12 maart 2021, 13:44

DEN HAAG (PDC) - Kiezers die via de post hun stem voor de verkiezingen uitbrengen moeten vandaag vóór 17.00 uur hun briefstem gepost hebben om zeker te zijn dat deze op tijd aankomt. Hierna kunnen briefstemmen nog tot en met 17 maart 21.00 uur afgegeven worden op een afgiftepunt.

Vanwege de pandemie mogen zeventigplussers dit jaar per post hum stem uitbrengen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verwacht dat zo'n 800.000 van de 2,4 miljoen zeventigplussers per brief zullen stemmen. Deze week bleek echter dat van de tot nu toe 400.000 uitgebrachte stemmen maarliefst 10.000 ongeldig zijn. Deze briefstemmen waren veelal niet in de juiste envelop gepost en mogen daarom niet meegeteld worden.

Kiezers die vermoeden dat ze een fout hebben gemaakt met het briefstemmen kunnen vandaag nog een vervangende stempluspas en de bijbehorende briefstemdocumenten aanvragen. Dit kan tot 17.00 uur vandaag bij het gemeenteloket, via een online aanvraag, of bij de verkiezingsbalie. De eerder verstuurde stempas wordt dan automatisch opgenomen in het register met ongeldige stempassen waardoor het risico op dubbel stemmen vermeden wordt.

Bron: NRC Handelsblad