Prognose nieuwe Tweede Kamer: Volt op 0-3 zetels op basis van nieuwe Peilingwijzer

donderdag 4 maart 2021, 14:13

DEN HAAG (PDC) - Met een kleine twee weken tot de Kamerverkiezingen laat de Peilingwijzer van 3 maart 2021 geen grote veranderingen zien ten opzichte van een week eerder. D66 en VVD lijken licht in te leveren ten opzichte van vorige week. Dat gaat vooral ten faveure van Volt. Deze nieuwe partij staat nu op 1 zetel, maar nu wel met een marge van 0-3 zetels.

Op basis van de gegevens uit de nieuwe Peilingwijzer staat er vanaf nu een geactualiseerde versie van de waarschijnlijke samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer op deze website. Daaruit blijkt onder andere dat het aantal vrouwen in de waarschijnlijke Kamer daalt van 39% naar 37% ten opzichte van de prognose van februari. Verder groeit het aantal Kamerleden van buiten de Randstad licht ten opzichte van de voorspelling van februari.

Op basis van de Peilingwijzer maakt PDC over de 150 mogelijk gekozen Kamerleden analyses van onder meer de man/vrouw-verhouding, de leeftijdsverdeling, het opleidingsniveau en de maatschappelijke achtergrond. Na elke Peilingwijzer zal PDC deze gegevens tot aan de verkiezingen actualiseren.

Bron: Peilingwijzer, Biografisch archief PDC