Niet alle gemeenten goed voorbereid op verkiezingen 17 maart

maandag 22 februari 2021, 14:53

DEN HAAG (PDC) - De meeste gemeenten lijken goed voorbereid te zijn op de aankomende verkiezingen, maar in sommige - vooral grote - gemeenten blijven er vraagtekens en onzekerheden. Inmiddels hebben 230 van de in totaal 352 gemeenten voldoende aanmeldingen van vrijwilligers ontvangen, en beschikken 245 gemeenten over genoeg stemlocaties.

In Den Haag en Utrecht zijn er zorgen over het aantal vrijwilligers en stembureaus, onder meer door de gevolgen die de avondklok en de heropening van de basisscholen met zich meebrengen. Voor de gemeente Den Bosch is het moeilijk in te schatten hoe en op welke dag mensen zullen stemmen. Kiezers zullen namelijk niet gecontroleerd worden als zij gaan stemmen op de extra stemdagen die vooral bedoeld zijn voor risicogroepen. Ook het poststemmen voor 70-plussers blijkt niet eenvoudig te zijn. Uit een proef met twaalf senioren bleek dat meer dan de helft van de stemmen afgekeurd zou worden bij de echte verkiezingen.

De Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart zullen vanwege de coronacrisis anders verlopen. Gemeenten moeten bij de voorbereidingen rekening houden met speciale voorzorgsmaatregelen, opgesteld door minister van Binnenlandse Zaken Ollongren, om de verkiezingen veilig te laten verlopen.

Bron: NOS