‘Niet stoffig toch?’ Nieuwe Montesquieu-bundel verschenen met een terugblik op het kabinet-Rutte III

DEN HAAG (PDC) - Vanaf vandaag is de zestiende bundel in onze Montesquieu-reeks beschikbaar: ‘Niet stoffig toch? Terugblik op het kabinet-Rutte III’. Diverse auteurs maken een (eerste) balans op van het derde kabinet onder leiding van premier Rutte. Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht pogen wetenschappers een eerste beeld van dit kabinet te schetsen.

Gedoe over de dividendbelasting, de stikstofcrisis met een vol Malieveld, de coronacrisis als game changer en ten slotte een ongemakkelijke affaire over kindertoeslagen die uitgroeide tot een schandaal van de eerste orde. Welke rol speelde de minister-president in zijn derde kabinet? Hoe ging het er binnen de coalitie aan toe? Hoe presteerde het kabinet? Wat gebeurde in het parlement? Dat type vraag staat centraal in deze nieuwe publicatie.

In de beantwoording van deze vragen komt de boeiende geschiedenis van het kabinet-Rutte III naar voren. Wetenschappers uit eigen kring - afkomstig van de Universiteit Leiden, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit en het Parlementair Documentatie Centrum - laten zien dat het kabinet inderdaad allesbehalve stoffig was.

De bundel is in PDF-vorm gratis te lezen en in beperkte oplage in gedrukte vorm verschenen. Zie voor meer informatie, de inhoudsopgave en een downloadmogelijkheid van de bundel:

Bron: Montesquieu Instituut