Tweede Kamer voor parlementaire enquête naar toeslagenaffaire

donderdag 11 februari 2021, 10:34

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel tot een parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire. Alleen de PVV stemde tegen, terwijl de FvD-fractie afwezig was, waardoor er een ruime Kamermeerderheid is voor het inzetten van dit zwaarste parlementaire middel voor waarheidsvinding. De bedoeling is dat alle openbare verhoren voor de zomer van 2022 gehouden zijn.

De enquête volgt op een eerdere parlementaire ondervraging, of mini-enquête, wat een soort tussenvorm is tussen een parlementair onderzoek en een enquête. De Kamer vindt dat de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) "lang niet alles heeft onderzocht" en steunt daarom dit voorstel ondertekend door de Socialistische Partij (SP), 50PLUS, Groenlinks (GL), de Groep-Van Kooten-Arissen en de Groep-Krol.

Volgens diverse parlementariërs kwam de meerderheid voor de enquête moeizaam tot stand wegens de verwachte zware druk op de kamer tijdens de volgende kabinetsperiode. Naar verwachting zullen er namelijk nog twee zware parlementaire enquêtes ingesteld worden, met betrekking tot de gaswinning in Groningen en het coronabeleid van het huidige kabinet.

Bron: NOS, AD, Parlementaire Monitor