Verhoren parlementaire enquête gaswinning Groningen beginnen in de zomer van 2022

vrijdag 5 februari 2021, 10:56

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer zal waarschijnlijk dinsdag instemmen met het onderzoeksvoorstel voor de parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen. De verhoren hiervoor zullen in de zomer van 2022 plaatsvinden. Het eindrapport van de onderzoekscommissie wordt in het voorjaar van 2023 verwacht.

In maart 2019 besloot de Tweede Kamer op voorstel van Tom van der Lee (Groenlinks) tot een parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen. Dit voorstel kreeg in September 2020 vorm met de aanstelling van een tijdelijke onderzoekscommissie dit de enquête voorbereid.

Het onderzoek richt zich op waarheidsvinding om lessen te kunnen trekken uit de fouten die zijn gemaakt rondom de aardgaswinning in Groningen. Er wordt hierbij gekeken naar de gaswinning sinds 1959, waarbij het onderzoek onder andere de oorspronkelijke afspraken, de verantwoordelijken en het verloop van de afbouw van de gaswinning omvat. Een belangrijk doel van de enquête is om bij te dragen aan het vertrouwensherstel in de overheid onder Groningers.

Bron: Tweedekamer.nl, Trouw.nl