Kabinet: Tweede Kamerverkiezingen kunnen veilig doorgaan

maandag 1 februari 2021, 13:31

DEN HAAG (PDC) - Het kabinet vindt het belangrijk dat de verkiezingen doorgaan op 17 maart. Dat schrijft minister Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wijst op de voorbereidingen en de coronamaatregelen die de gemeenten nemen om de verkiezingen veilig te laten verlopen. De lijst aan speciale voorzorgsmaatregelen moet de besmettingsrisico's beperken en tegelijk bezorgde burgemeesters én de kiezer geruststellen.

In een enquête in opdracht van Ollongrens ministerie geven 245 van de 352 gemeenten aan al over voldoende stemlocaties te beschikken. Op 15, 16 en 17 maart zouden in totaal 11.000 stemlokalen beschikbaar zijn. Daarmee is het aantal op peil ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2017. Vooral kiezers die tot een risicogroep behoren kunnen in alle gemeenten een of twee dagen eerder hun stem uitbrengen, en voor 70-plussers is het stemmen per brief mogelijk gemaakt. Ook moeten er meer stembureauleden zijn dan bij gewone verkiezingen. Uit de enquête blijkt dat ruim 230 gemeenten inmiddels genoeg aanmeldingen hebben ontvangen.

Daarnaast wijst een peiling, ook in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, uit dat de grote meerderheid van de kiezers van plan is te gaan stemmen. Vijf procent van de Nederlanders overweegt niet te gaan stemmen, waarvan een deel aangeeft dat dit vanwege het coronavirus is. Als de verkiezingen toch nog uitgesteld zouden moeten worden, zouden deze op zijn vroegst pas eind juni kunnen plaatsvinden.

Bron: Rijksoverheid, Kamerbrief voortgang voorbereiding Tweede Kamerverkiezing